Control-IQ™-tekniikka helpottaa Isakin arkea

Isak - 13 vuotta
2020

Kolmetoistavuotias Isak on yksi ensimmäisistä diabeetikoista Ruotsissa, joka päivitti Tandem t:slim X2™ -insuliinipumppunsa Control-IQ™-teknologiaan. Hän on nyt käyttänyt uutta järjestelmää vajaat kolme kuukautta ja soitimme hänelle kysyäksemme, miten tuo aika on sujunut.

Itseään urheilulliseksi ja aktiiviseksi kuvaileva Isak kertoo:

– En ole paikallaan istuvaa tyyppiä, vaan pelaan jääkiekkoa ja hengailen paljon kavereiden kanssa. Treenit sujuvat nyt paremmin, eikä verensokerini laske liian matalaksi enää yhtä usein. Pumppu ottaa huomioon, että treenaan, joten verensokeritaso pysyy paljon tasaisempana. Täytyy vaan muistaa aktivoida Liikunta-toiminto. Uusi Dexcom (G6 CGM) myös tuntuu paremmalta treenin aikana. Minusta se toimii tosi hyvin.

Myös Isakin vanhemmat ovat tyytyväisiä uuteen päivitykseen. Sekä Isakin äidillä että isällä on seurantatoiminto, ja he seuraavat Isakin arvoja matkapuhelimistaan. Isakin Stefan-isällä on myös tyypin 1 diabetes. Hän kertoo:

– Tilanne on rauhoittunut huomattavasti erityisesti öisin. Meillä on paljon helpompaa, sillä meidän ei tarvitse mennä korjaamaan korkeita verensokereita lisäinsuliinilla. Annetaan pumpun tehdä tehtävänsä. Aina tulee korkeita ja matalia arvoja, se kuuluu diabetekseen, mutta nyt pumppu huolehtii niistä.

– Täysin huolettomaksi ei voi kuitenkaan heittäytyä, vaan tilannetta on tietenkin koko ajan vähän seurattava.

Helppo oppia

Isakin mielestä on ollut helppoa oppia käyttämään uutta Control-IQ-järjestelmää:

– Alkuun pääsy kävi nopeasti, se ei ollut erityisen vaikeaa.

Stefan-isä on samaa mieltä:

– Verkkokurssi on todella hyvä. Opetus on helppotajuista, sen jälkeen tehdään testi ja suorituksesta saa todistuksen. Jos on kysyttävää, voi kokeilla ratkaista asian itse keskustellen tarvittaessa joko Rubin Medicalin tai oman diabeteslääkärin kanssa. Siten pystyy ratkaisemaan suurimman osan asioista. Rubin Medical on ollut erittäin hyvä apu ja soitto tukipuhelimeen toimii todella hyvin.

Control-IQ-teknologia saa vain ruusuja

Isakin isä käyttää myös Tandem t:slim X2 -insuliinipumppua, mutta hänellä on käytössään Basal-IQ™-teknologia.

– Minulla on ollut tyypin 1 diabetes jo pitkään ja Basal-IQ toimii minulla mainiosti. Control-IQ-teknologia on kuitenkin vieläkin parempi, ja toivon, että pystyn itsekin päivittämään siihen tulevaisuudessa. On jännittävää käyttää uutta tekniikka erityisesti, kun se toimii hyvin eikä ole hirveän hankalaa. Minusta kuitenkin lasten pitää saada uusi teknologia käyttöön ensin.

Sekä Isak että minä olemme yleisesti ottaen erittäin tyytyväisiä Tandem t:slim X2 -insuliinipumppuun. Se on helppokäyttöinen, miellyttävä ja pienikokoinen, ja akku kestää pitkään. Se on todella hyvä pumppu, mutta eihän mikään ole täydellistä.

– Jos saisin jotain toivoa, niin se olisi tiettyjen kiinteiden Control-IQ-järjestelmän parametrien säätömahdollisuus. Diabetes on uskomattoman yksilöllinen sairaus ja jokaisen diabetes on erilainen. Minusta olisi myös hyvä, jos pumpun takaosassa olisi yksinkertainen klipsi, jotta pumpun kiinnittämiseen vyöhön tai housunkaulukseen ei tarvitsisi käyttää kuorta. Pidempi letku olisi myös huippujuttu. Kun letku on lyhyt, pumppua on joskus vaikea saada esimerkiksi taskuun.

– Nämä eivät todella ole mitenkään isoja juttuja ja me olemme erittäin tyytyväisiä Tandem t:slim X2 -insuliinipumppuun.

Lue myös äiti Cecilian tarina siitä, millaista oli, kun Isak sai Basal IQ -teknologian vuosi sitten.

Me, Rubin Medicalilla arvostamme sitä, kun käyttäjät jakavat kokemuksiaan. Haluamme kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, että kokemukset erilaisista diabeteksen apuvälineistä ja tyypin 1 diabeteksesta ovat yksilöllisiä ja voivat vaihdella eri ihmisillä. Keskustele diabeteksesi klinikalla, mikä hoito on sinulle paras.