Basal-IQ™-tekniikka auttaa Cecilia-äitiä nukkumaan yönsä hyvin

Isak - 13 vuotta
2020

Monista muista ruotsalaisen Kungbackan kunnan 13-vuotiaista poiketen Isak Hultengren ei ole jäänyt istumaan tietokonepelien ääreen. Vapaa-ajalla hänen intohimonsa on urheilu, eikä tyypin 1 diabetes estä Isakia pelaamasta jalkapalloa, jääkiekkoa ja golfia.

Isakin äiti Cecilia muistelee mullistavaa hetkeä, jolloin hänen pojallaan todettiin diabetes, ja heidän matkaansa nykyiseen arkeen, jossa Isak pystyy osaamisensa ja uuden tekniikan ansiosta huolehtimaan lähes kaikesta itse. Basal-IQ:lla varustettu Tandem t:slim X2 -insuliinipumppu oli perheelle suuri edistysaskel.

Isä, jolla on tyypin 1 diabetes

– Huhtikuussa 2013, juuri ennen kun Isak täytti kuusi vuotta, saimme tietää, että hänellä on tyypin 1 diabetes. Diagnoosin saaminen on raskasta kaikille vanhemmille, eikä asiaa helpottanut se, että minä ja Isakin isä olimme juuri eronneet. 

Ruotsissa todetaan vuosittain tyypin 1 diabetes noin 900:lla alle 18-vuotiaalla. Aiemmin puhuttiin lapsuusiän diabeteksesta, mutta kyseessä on sama tauti kuin aikuisillakin. Tutkimuksissa sen on osoitettu periytyvän tietyssä määrin, ja Isakin isällä onkin tyypin 1 diabetes.

– Tiesimme siis jo etukäteen jotakin arjen pyörittämisestä silloin, kun jollain perheenjäsenellä on diabetes. Mutta monin asia on kuitenkin toisin, kun kyseessä on lapsi. Kuusivuotiaan ei voida odottaa vaihtavan infuusiosettiä tai laskevan hiilihydraatteja ja insuliiniannoksia, joten vastuu on aikuisilla. En ollut itse juurikaan osallistunut entisen kumppanini diabeteksen hoitoon, joten opeteltavaa oli paljon.

Onni onnettomuudessa

Elämä oli pitkään sekavaa diabetesdiagnoosin jälkeen. Isakin piti tottua ruiskuihin ja sormenpääpistoksiin, ja Cecilian ja Isakin isän piti synkronoida arkirutiininsa ja varmistaa, että Isakilla oli aina mukanaan koko hoitoarsenaali.

Cecilia oli tavannut uuden miehen, ja myös hänen piti omaksua paljon uutta. Uusi kumppani osallistui aktiivisesti Isakin diabeteksen hoitoon, joten Cecilia koki saavansa tarvitsemaansa tukea. Jopa päiväkodissa asiat järjestyivät odottamattoman hyvin.

– Erään opettajan tyttärellä oli tyypin 1 diabetes, ja hän huolehti Isakista todella hienosti. Kun Isak aloitti koulun, hän sai koulunkäyntiavustajan, joka auttoi häntä päivisin. Myös hän oli tärkeä tuki ja turva. Nyt kun jälkikäteen ajattelen asiaa, näillä ihmisillä on ollut valtavan suuri merkitys meille.

Selviytyy lähes kaikesta itse

Aluksi Isakin glukoosimittaukset tehtiin sormenpäätesteillä, ja 8-vuotiaana hän sai mittarin, jossa oli skannaustoiminto. Isak sai ensimmäisen insuliinipumppunsa 6-vuotiaana, mutta sen jälkeen alalla on tapahtunut monenlaista kehitystä. Kun Rubin Medical toi Tandem t:slim X2 -insuliinipumput myyntiin Ruotsissa, Isak sai teknisesti kehittyneemmän ja helppokäyttöisemmän pumpun.

Isakin pumppu päivitettiin jokin aika sitten uusimmalla Basal-IQ-teknologialla, joka pystyy yhdessä Dexcom G6:n kanssa keskeyttämään ja palauttamaan insuliininsyötön automaattisesti. Cecilia oli vaikuttunut Tandem t:slim X2 -pumpun näppäryydestä alusta alkaen, mutta eniten hän ja hänen perheensä hyötyivät Basal-IQ-teknologiasta.

– Aiemmin yöuneni olivat usein katkonaisia. Nyt voin antaa tekniikan hoitaa työn puolestani. Pumppu hälyttää nykyäänkin joskus öisin, mikä sen kuuluukin tehdä, mutta saan useammin nukkua keskeytyksettä. Se on parantanut elämänlaatuani.

– Lisäksi Isak hoitaa itse yhä suuremman osan diabetekseen liittyvistä asioista. Me toimimme keskusteluapuna, kun hän pohtii hoidon yhdistämistä treeneihin ja muuhun elämään. Odotamme jo uutta ”kiihdytä ja hidasta” -toimintoa, joka on tulossa Tandem-pumppuihin. Mitä fiksumpia diabeteksen hoitovälineet ovat, sitä enemmän Isak voi keskittyä elämänsä elämiseen.

Me, Rubin Medicalilla arvostamme sitä, kun käyttäjät jakavat kokemuksiaan. Haluamme kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, että kokemukset erilaisista diabeteksen apuvälineistä ja tyypin 1 diabeteksesta ovat yksilöllisiä ja voivat vaihdella eri ihmisillä. Keskustele diabeteksesi klinikalla, mikä hoito on sinulle paras.

Lue lisää Tandem t:slim X2 -insuliinipumpusta ja tärkeistä turvallisuustiedoista.