Insuliinipumppu

Insuliinipumppu on edistynyt tekninen apuväline tyypin 1 diabeteksen hoitoon. Millaista on ihanteellinen diabeteksen hoito? Se vaihtelee yksilöllisesti, mutta useimmilla tavoitteena on pitää HbA1c-arvo mahdollisimman alhaisena ja verensokeritaso tavoitealueella 3,9–10 mmol/l. Pitkäaikaisen verensokeritason hyvä hallinta luo hyvät edellytykset hyvälle elämänlaadulle nyt ja tulevaisuudessa. Insuliinipumppu on erittäin hyvä apuväline tämän tavoitteen saavuttamiseen. Saatavilla on monia erimerkkisiä insuliinipumppuja, mutta kaikki eivät tarjoa yhtä monipuolisia ja moderneja toimintoja. Moderni insuliinipumppu parantaa annostelutarkkuutta. Sen avulla voit mukauttaa hoidon omien tarpeidesi mukaan ja olla varma siitä, että pumppu annostelee juuri haluamasi määrän.

Tavanomaisen insuliinipumpun käyttöikä on 4 vuotta, joten on tärkeää valita omiin tarpeisiin sopiva laite. Rubin Medicalin insuliinipumppu on edistyksellinen ja helppokäyttöinen. Siinä on päivitettävä ohjelmisto, joten saat käyttöösi uusimmat toiminnot ilman, että sinun tarvitsee vaihtaa pumppua (takuuajan puitteissa).

Insuliinipumpun valinta tapahtuu aina yhdessä terveydenhuollon kanssa ja siihen vaikuttaa saatavuus omalla paikkakunnallasi. Hoitavan lääkärin on määrättävä insuliinipumppu sinulle. Ota yhteyttä hoitotiimiisi.

Lue lisää Tandem t:slim X2 -insuliinipumpusta ja sen hyödyistä diabeteksen hoidossa.

 

Pumppu vai kynä?

Insuliinikynään verrattuna insuliinipumppu tuo vapautta, helpottaa verensokerin säätelyä ja edistää terveyttä ja elämänlaatua. Aktiivisesti verensokeria seuraaville ja insuliiniannoksia säätäville insuliinipumppuhoito voi olla täydellinen vaihtoehto. Se auttaa parantamaan elämäntilannetta ja hallitsemaan diabetesta.

 

Insuliinipumppu puolittaa sydän- ja verisuonitautikuoleman riskin

Tyypin 1 diabetesta sairastavien insuliinipumppua käyttävien potilaiden riski kuolla sydän- tai verisuonitautiin on lähes puolet pienempi kuin insuliinikynällä tehtävää monipistoshoitoa käyttävien 1. Tämä käy ilmi Sahlgrenska akademin -tiedekunnan British Medical Journal -lehdessä julkaisemasta tutkimuksesta. Tutkimus toteutettiin Ruotsin kansallisen diabetesrekisterin NDR:n avulla.

– Tutkimus tuo hyviä uutisia tyypin 1 diabetesta sairastaville, diabetologi ja diabetesrekisterivastaava Sofia Gudbjörnsdottir kertoo. Tutkimusten mukaan pumppuhoito voi myös auttaa hallitsemaan verensokeria paremmin kuin kynähoito2-6. Lisäksi diabetekseen liittyvien komplikaatioiden riski pienenee2-6. Verensokerin parempi hallinta voi vähentää myös vakavan hypoglykemian vaaraa3–5, 7, 8.

Insuliinipumpun käyttö ei tarkoita, että diabeteksen hoito automatisoidaan. Käyttäjän on määriteltävä, miten pumppu toimii. Pumpun avulla saat kuitenkin käyttöösi parhaan mahdollisen tekniikan, joka auttaa pääsemään parhaisiin mahdollisiin tuloksiin: saat lisää vapautta elämään ja voit hallita sairauttasi entistä paremmin.

Haluamme, että tuotteidemme käyttäjät tuntevat olonsa varmaksi. Siksi tekninen tukemme on aina käytettävissäsi. Olemme täällä sinua varten vuorokauden ympäri kaikkina viikonpäivinä. Teemme arjestasi helpompaa!

1. Isabelle Steineck, Jan Cederholm, Björn Eliasson, Araz Rawshani,4 Katarina Eeg- Olofsson, Ann-Marie Svensson, Björn Zethelius, Tarik Avdic, Mona Landin-Olsson, Johan Jendle, Soffia Gudbjörnsdóttir, the Swedish National Diabetes Register. Insulin pump therapy, multiple daily injections, and cardiovascular mortality in 18 168 people with type 1 diabetes: observational study. BMJ J 2015;350:h323.

2. Weissberg-Benchell J, Antisdel-Lomaglio J, Seshadri R. Insulin pump therapy: a metaanalysis. Diabetes Care. 2003;26(4):1079-1087.

3. Rudolph JW, Hirsch IB. Assessment of therapy with continuous subcutaneous insulin infusion in an academic diabetes clinic. Endocr Pract. 2002;8(6):401-405.

4. Hoogma RPLM, Hammond PJ, Gomis R, et al. Comparison of the effects of continuous subcutaneous insulin infusion (CSII) and NPH-based multiple daily insulin injections (MDI) on glycaemic control and quality of life: results of the 5-nations trial. Diabet Med. 2005;23(2): 141-147.

5. Linkeschova R, Raoul M, Bott U, Berger M, Spraul M. Less severe hypoglycaemia, better metabolic control, and improved quality of life in type 1 diabetes mellitus with continuous subcutaneous insulin infusion (CSII) therapy; an observational study of 100 consecutive patients followed for a mean of 2 years. Diabet Med. 2002;19(9): 746-751.

6. Pickup J, Mattock M, Kerry S. Glycaemic control with continuous subcutaneous insulin infusion compared with intensive insulin injections in patients with type 1 diabetes: meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ. 2002;324(7739):705+.

7. Bode BW, Steed RD, Davidson PC. Reduction in severe hypoglycemia with long-term continuous subcutaneous insulin infusion in type 1 diabetes. Diabetes Care. 1996;19(4):324-327.

8. Bode BW, Sabbah HT, Gross TM, Frederickson LP, Davidson PC. Diabetes management in the new millennium using insulin pump therapy. Diabetes Metab Res Rev. 2002;18(suppl 1):S14-S20.

 

Kuinka insuliinipumppu toimii?

Ensimmäinen insuliinipumppu kehitettiin 1970-luvulla. Tuolloin lääkärien ja tutkijoiden tavoitteena oli jäljitellä terveen haiman toimintaa. Nykyään ollaan jo aika lähellä tavoitetta. Sadat tuhannet ihmiset ympäri maailmaa käyttävät insuliinipumppuja päivittäisten insuliinipistosten sijaan ja pystyvät niiden avulla hallitsemaan tautia paremmin ja elämään vapaammin kuin koskaan aiemmin.

 

Perus- ja ateriainsuliini

Insuliinipumppu auttaa hallitsemaan diabetesta jäljittelemällä terveen haiman kykyä tuottaa elimistölle insuliinia. Pumppu annostelee jatkuvasti pieniä määriä pikavaikutteista insuliinia, jotta verensokerin taso pysyy vakaana aterioiden välillä ja nukuttaessa. Tätä kutsutaan perus- eli basaali-insuliiniksi. Perusinsuliinia voi säätää milloin tahansa päivän mittaan insuliinin tarpeen mukaan. Annostelua voi myös vähentää tilapäisesti, esimerkiksi liikunnan yhteydessä.

Aterioiden yhteydessä pumpusta annostellaan haluttu määrä lisäinsuliinia (bolus- eli ateriainsuliinia). Ateriainsuliinin annostelutapaa voi muuttaa ruoasta riippuen, jotta verensokeritaso pysyy mahdollisimman hyvänä ja tasaisena. Lisäinsuliinilla voi myös korjata korkeaa verensokeria aterioiden välillä.

 

Infuusiosetti

Infuusiosetissä on pieni teräksinen tai muovinen neula, joka viedään aivan ihon alle ja kiinnitetään paikalleen teipillä. Infuusiosettejä on monenlaisia. Itselleen parhaimman löytää kokeilemalla.

Infuusiosetti voidaan asettaa moneen kohtaan, esimerkiksi vatsaan, reiteen tai pakaraan, ja se vaihdetaan joka toinen tai kolmas päivä. Sen voi irrottaa lyhytaikaisesti esimerkiksi kontaktilajeja harrastaessa tai intiimissä kanssakäymisessä. Se napsahtaa kuuluvasti takaisin asetettaessa, jotta käyttö on turvallista. Infuusiosetti liitetään letkuun, joka puolestaan kiinnitetään pumpun insuliinisäiliöön.