Control-IQ™-tekniikka antaa Hugolle vapautta ja vanhemmille paremmat yöunet

Hugo - 8 vuotta
2021

Hugo on kahdeksan ja toisella luokalla koulussa. Hänestä on kivaa puuhailla kotona ja olla ulkona.

– Tykkään käydä metsässä ja hiihtää talvella. Kesäisin tykkään kasvattaa kasveja ja hoitaa puutarhaa. On kivaa pelata sählyä ja jalkapalloa ja koulussa on myös kiva käydä.

Hugolla on ollut tyypin 1 diabetes kaksi vuotta ja se on hänen mielestään sujunut hyvin. Ensimmäisinä viikkoina Hugo käytti insuliinikynää ja Libreä verensokerin mittaamiseen. Annostelu oli aluksi vaikeaa, kun Hugolla oli vielä omaa insuliinituotantoa jäljellä ja lisäinsuliinia tarvittiin vain vähän. Pienin annos insuliinikynässä oli puoli yksikköä, joten joskus sitä tuli liian paljon ja joskus liian vähän. 

Helena-äiti:

– Se ei ollut aivan optimaalista. Parin viikon kuluttua Hugo sai Dexcom G6 -laitteen ja yksinkertaisemman pumpun, joka annosteli myös erittäin pieniä annoksia. Se toimi paremmin. Noin vuosi sitten siirryimme käyttämään Basal-IQ™-teknologialla varustettua Tandem t:slim X2™ -insuliinipumppua.

– Se on edistyneempi pumppu ja sillä voi tehdä paljon enemmän. Muutos oli hyvä, mutta sopeutumiseen ja perusinsuliinin ja asetusten säätämiseen meni pari viikkoa. Sitten kun kaikki saatiin toimimaan kuten piti, oli uskomattoman upeaa!

Suurin ero yöaikaan
Syksyllä Hugon pumppu päivitettiin Control-IQ™-tekniikkaan. Hugo kertoo:

– Nyt pumppu voi tehostaa annostelua ja se on minusta hyvä.

Helena-äiti on samaa mieltä:

– Se on hyvä, sillä pumppu säästää työtä eikä meidän tarvitse antaa korjausannoksia enää yhtä usein. Voimme hellittää hieman päivällä ja yöllä. Ero on toki suurin öisin, sillä pumppu auttaa säätelemään verensokeritasoa ylös- ja alaspäin. Hugolla on usein yöllä korkeita arvoja, ja meidän ei enää tarvitse nousta öisin antamaan hänelle korjausannoksia. Aikaisemmin annoimme korjausannoksia periaatteessa joka yö, joten nyt pääsemme paljon vähemmällä. Se on todella hieno asia meille vanhemmille. Me saamme enemmän lepoa ja energiaa päiviin.

– Hugolle se tarjoaa enemmän vapautta. Hän voi olla ulkona ja liikkua vapaammin, ja me voimme hellittää valvontaa. Ei tietenkään täysin, mutta aiempaa enemmän. Seurantatoiminto on myös erittäin hyödyllinen, kun lapsella on diabetes.

– Hugon arvot ovat lähes yhtä hyvin tavoitealueella kuin aiemmin, mutta se vaatii meiltä paljon vähemmän työtä. Basal-IQ pysähtyi kun verensokeritaso meni matalaksi, mutta Control-IQ alkaa hidastua jo sitä ennen, joten heilahtelut ovat paljon loivempia. Meillä on toki ollut vähän vaikeuksia Dexcom G6:n kanssa, sillä Hugo on aika pieni ja hoikka, eikä hänellä ole paljoa ihonalaista rasvaa, johon sensorin asettaisi. Olemme nyt kuitenkin oppineet asettamaan sen niin, että se antaa oikeat arvot. On mahtavaa, että enää ei tarvitse pistää niin usein sormenpäihin!

– Diabetes on uskomattoman yksilöllinen tauti, joten toivon tulevaisuuden hoidolta yhä suurempaa mukautuvuutta yksilöllisiin tarpeisiin. Yleisesti ottaen olemme kyllä erittäin tyytyväisiä sekä Control-IQ-teknologiaan että G6-järjestelmään!

Me, Rubin Medicalilla arvostamme sitä, kun käyttäjät jakavat kokemuksiaan. Haluamme kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, että kokemukset erilaisista diabeteksen apuvälineistä ja tyypin 1 diabeteksesta ovat yksilöllisiä ja voivat vaihdella eri ihmisillä. Keskustele diabeteksesi klinikalla, mikä hoito on sinulle paras.