Hiilihydraattiarviointi

Mitä enemmän hiilihydraatteja syö, sitä enemmän insuliinia tarvitsee. Esimerkiksi peruna, riisi, pasta ja karkit sisältävät paljon hiilihydraatteja. Ruoan hiilihydraatit nostavat verensokeritasoa. Arvioi aina, kuinka paljon hiilihydraatteja saat ateriasta. Useimmiten pakkauksissa kerrotaan hiilihydraattien määrä 100:aa grammaa kohti, joten sinun on arvioitava annoksesi paino ja sen sisältämien hiilihydraattien määrä.

Ateriainsuliinin määrän arvioimiseen on olemassa erilaisia malleja. Katso esimerkiksi https://www.diabetes.fi/diabetes/tyypin_1_diabetes/hiilihydraattiarviointi. Insuliinin tarpeeseen vaikuttaa moni seikka. Mistä muu ateria koostuu? Kuinka paljon se sisältää proteiinia ja rasvaa? Ovatko hiilihydraatit hitaita vai nopeita?

 

Voiko hiilihydraatit arvioida pumpun avulla?

Tandem t:slim X2 -pumpussa on toimintoja, jotka auttavat hiilihydraattiarvioinnissa. Voit syöttää pumppuun arvion aterian hiilihydraattimäärästä ja senhetkisen verensokeriarvosi. Pumppu ehdottaa, kuinka monta yksikköä insuliinia tarvitset. Lähtökohtana ovat syöttämäsi tiedot omasta insuliiniherkkyydestäsi ja insuliini-hiilihydraattisuhteesta. Hyödynnä hoitotiimisi osaamista insuliinipumpun asetusten määrittämisessä niin, että pystyt helposti tekemään arvioinnin pumpun avulla.

 

Onko elimistössä jäljellä aktiivista insuliinia (IOB)?

IOB-toiminto auttaa laskemaan, kuinka paljon aktiivista insuliinia elimistössäsi on jäljellä aiemmasta ateriainsuliiniannoksesta. Kehossa jäljellä olevan insuliinin todellinen määrä riippuu insuliinin hyödyntämisnopeudesta, infuusiokohdasta, aktiivisuustasosta ja muista tekijöistä. IOB voi auttaa selvittämään, kuinka monella insuliiniyksiköllä on vielä verensokeria madaltava vaikutus. Sillä voidaan ehkäistä insuliinin kertymistä elimistöön ja tästä aiheutuvaa hypoglykemiaa. Se voi myös rohkaista korjaamaan korkeaa verensokeriarvoa ilman pelkoa siitä, että verensokeri laskee liikaa tai pysyy liian korkeana.