"Ykköstyypin diabetes ei ole estänyt meitä menemästä tai tekemästä"

Lindelän perhe - Insuliinipumppujärjestelmä lisää lasten omatoimisuutta ja vanhempien mielenrauhaa
Lindelän perhe
Marraskuu 2024

Tyypin 1 diabetesta sairastavien lapsiperheissä arki pyörii usein glukoosiarvojen hallinnan ja hoitotoimenpiteiden ympärillä. Kun perheen kuudesta lapsesta kolme sairastaa ykköstyypin diabetesta, hoidon organisointi vaatii yhteispeliä ja tarkkuutta.

Tandem t:slim X2 ja Dexcom CGM -insuliinipumppujärjestelmän käyttöönotto on tuonut Lindelän perheelle paitsi käytännön helpotusta myös merkittävästi enemmän vapautta ja mielenrauhaa. Lapset voivat ottaa vastuuta omasta hoidostaan, ja vanhemmat voivat luottaa siihen, että pumppu huolehtii glukoosiarvotasoista – jopa öisin. Pumppuhoito ei paranna vain diabeteksen hoitotasapainoa, vaan se kohentaa koko perheen elämänlaatua. Täyttä elämää – ja hyvin nukuttuja öitä.

– Minulla todettiin diabetes 17-vuotiaana kutsuntaterveystarkastuksessa. Siihen kariutui lapsuuden haave palomiehen urasta. Harrastan yhä aktiivisesti jo lapsena aloittamaani palokuntatoimintaa. Ykköstyypin diabetes ei ole estänyt meitä menemästä tai tekemästä, kertoo Marko Lindelä, jolla on yli kolmenkymmenen vuoden kokemus sairauden kanssa elämisestä.

Perheen kahdeksasluokkalainen poika pelaa jalkapalloa ja osallistuu turnauksiin, joissa hänen on osattava itse hoitaa kanyylin vaihto ja insuliinin annostelu. Tokaluokkalainen tytär osaa reagoida glukoosiarvojen laskiessa, kertoa mitä pumppu näyttää ja laittaa itse pumpun valmiiksi sekä pistää sitten aikuisen valvonnassa.

– Vanhin tyttäremme sairastui puolitoistavuotiaana, ja kun Katin ei tarvinnut enää valvoa imettämässä, heräsi hän joka yö mittaamaan lasten verensokeria. Nyt kun pumppu hälyttää tarvittaessa, voimme kaikki nukkua yömme rauhassa, Lindelä toteaa.

Insuliinipumppu on myös kansantaloudellisesti kannattava, koska se auttaa ehkäisemään liitännäissairauksia.

– Kannattaa rohkeasti ottaa selvää pumppuhoidosta ja mitä vaihtoehtoja on tarjolla. Nykyiset pumput, joissa on sensorointi ja hälytykset suoraan kännykkään, ovat helpottaneet elämäämme merkittävästi. On myös suuri etu, että koko perheellä on samanlaiset pumput – laitteiden käyttö on tuttua, eikä tarvitse huolehtia erilaisista tarvikkeista. Kukaan meistä ei halua palata enää monipistoshoitoon, Lindelä vahvistaa.

 

Artikkelin on kirjoittanut Kati Halonen, Polyquality Oy ja tuottanut Mediaplanet.