Anton arvostaa sitä, että ohjelmiston voi päivittää.
Anton -2019
Anton haluaa muuttaa mielikuvaa diabeteksesta
Noin 500 000 ruotsalaisella on diabetes, ja heistä 10–15 prosentilla on tyypin 1 diabetes. Yksi heistä on hoitoalan opiskelija Anton Bräutigam Borlängestä. Hänen innostuksensa tiedon levittämiseen on ilmiselvää.
– Tietoisuus diabeteksesta on kasvanut, mutta minusta tuntuu, että ihmisten käsitys sairaudesta on hieman aikansa elänyt. Kaikkia viime vuosina kehitettyjä hoitomahdollisuuksia ei tunneta. Itse olen erittäin avoin oman hoitoni suhteen, sillä haluan näyttää, että diabeteksen kanssa voi elää hyvää elämää.
Aiemmin ruokakaupassa työskennellyt Anton opiskelee nyt toista vuotta sairaanhoitajaksi. Hän on ollut pitkään kiinnostunut hoitoalasta, ja opintojensa ohessa hän onkin mukana opiskelijoiden ammattijärjestössä, jonka puheenjohtajaksi hänet valittiin syksyllä. Anton oli 18-vuotias, kun hän sai kuulla sairastavansa diabetesta.
– Kaikki alkoi siitä, kun kaverini vitsaili tiheistä vessakäynneistäni ja kysyi, olenko diabeetikko vai mitä. Kun olin kuullut saman muutaman kerran, aloin pohtimaan, voisiko siinä olla jotakin perää, ja varasin ajan tutkimukseen.
Kotiviikonlopusta oikealle polulle
Kun Anton meni diabetesvastaanotolle Alingsåsin sairaalaan, sattui olemaan perjantai, mikä osoittautui onneksi onnettomuudessa.
– Minut otti vastaan erittäin hyvä lääkäri, joka selitti kaiken selkeästi ja rauhoittavasti. Viikonloppuna sairaalassa ei ollut juurikaan henkilökuntaa, joten sovimme, että aloittaisin hoitoni kotona ja tulisin takaisin maanantaina. Se ei ollut tavallisten käytäntöjen mukaista, mutta minun kohdallani se toimi hyvin. Sen ansiosta tunsin nopeasti, että pystyin ottamaan tilanteen haltuun.
Antonin hoito alkoi monien muiden tapaan insuliinikynillä ja sormenpäästä otettavilla verensokerimittauksilla. Hän sai muutamaa vuotta myöhemmin ensimmäisen Animas Vibe -insuliinipumppunsa ja verensokerimittarin, jossa eli erillinen lukija. Ratkaisusta oli hänelle sekä hyötyä että haittaa. Hän päätti jonkin ajan kuluttua palata käyttämään insuliinikyniä, mutta pitemmän päälle pumpun käyttö tuntui kuitenkin varmemmalta.
– Kun oli aika vaihtaa Animas uuteen, lääkäri ehdotti ensin erään toisen valmistajan pumppua, mutta minusta Tandem t:slim X2 ja Dexcom tuntuivat parhaalta. Hoitaja järjesti paikalle Rubin Medicalin edustajan, joka kävi läpi pumpun toiminnot perusteellisesti. Olen ollut valintaani erittäin tyytyväinen.
Pumppu vaativille
Yksi ominaisuuksista, joita Anton arvostaa Tandem t:slim X2 -pumpussa, on ohjelmiston päivittämismahdollisuus.
– Olen ehkä jonkun mielestä vähän nörtti, mutta kyse on pikemminkin siitä, että haluan käyttööni viimeisimmät välineet, joilla saan sairauden parhaiten hallintaani. Koska Tandemin voi päivittää, pumppu ei ala tuntumaan vanhanaikaiselta muutaman vuoden kuluttua. Tandem on myös kehityksen eturintamassa, joten on jännittävää nähdä, millaisia toimintoja tulevaisuudessa julkaistaan. Pidän myös siitä, että pumppu ladataan puhelimen tapaan, eikä paristoja tarvitse vaihdella.
– Jos saisin toivoa jotain, haluaisin ehkä pystyä yhdistämään t:slim X2:n pitkäaikaiseen glukoosinseurantajärjestelmään, kuten Eversense XL:ään. Olisi myös hyvä pystyä yhdistämään pumppu älykelloon esimerkiksi silloin, kun pyöräilen 25 kilometrin matkan korkeakouluun Faluniin.
Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia Antonilla on?
– Minä ja tyttöystäväni suunnittelemme juuri häitämme, joita juhlitaan ensi kesänä. Odotan innolla sitä, että pääsen aloittamaan työt sairaanhoitajana. Ehkä pystyn tulevaisuudessa erikoistumaan diabeteshoitajaksi. Omakohtaiset kokemukset ovat arvokkaita. On upeaa, että pääsen auttamaan ihmisiä.
Me, Rubin Medicalilla arvostamme sitä, kun käyttäjät jakavat kokemuksiaan. Haluamme kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, että kokemukset erilaisista diabeteksen apuvälineistä ja tyypin 1 diabeteksesta ovat yksilöllisiä ja voivat vaihdella eri ihmisillä. Keskustele diabeteksesi klinikalla, mikä hoito on sinulle paras.
Lue lisää Tandem t:slim X2 -insuliinipumpusta ja tärkeistä turvallisuustiedoista.