Tavallinen nainen, jolla sattuu olemaan diabetes
Holly - 28 vuottaMaj 2019
– Potilaskertomuksia lukiessa vaikuttaa siltä, että kaikilla on jokin upea harrastus tai elämäntapa, joten siinä suhteessa olen hieman erilainen. Olen aivan tavallinen nainen, jolla on tavallinen työ ja tavalliset kiinnostuksenkohteet. Minulla vain sattuu olemaan diabetes.
Holly Down työskentelee museossa Malmössä. Hän on 28-vuotias ja elänyt diabeteksen kanssa puolet elämästään. Monet sairauteen liittyvät asiat ovat tuntuneet hänestä vaikeilta. Kaikki alkoi, kun hän oli kahdeksannella luokalla.
– Kävin terveydenhoitajan luona, koska minulla oli koko ajan jano. Hän epäili, että syy voisi olla diabetes, joten hän otti verikokeen. En edes tiennyt, mitä verikokeesta tutkitaan. Verensokerini oli korkea, ja terveydenhoitaja passitti minut sairaalaan.
Hämmentävä kokemus
Diabetesepäily osoittautui oikeaksi. Holly muistaa sen tuntuneen hämmentävältä ja hieman epätodelliselta.
– Tiesin hädin tuskin mikä diabetes on. Minulla ei ollut käynyt mielessäkään, että minulla voisi olla se. Lääkäri kertoi suoraan, että minulla on tyypin 1 diabetes ja että minun piti jäädä sairaalaan pariksi viikoksi opettelemaan sairauden hoitoa loppuelämääni varten. Se ei ollut varsinaisesti mieluisa lopputulos.
Holly vietti sairaalassa kaksi viikkoa ja hoito insuliinikynillä aloitettiin. Hänen kehonsa tuotti yhä suhteellisen runsaasti insuliinia. Hoitotiimi opetti hänelle ruiskujen käyttöä ja verensokerin mittausta.
– Olin tyypillinen kiltti tyttö. Olin ahkera koulussa, ja samaan tapaan noudatin tarkasti hoitotiimin antamia ohjeita. Olin supertarkka ruiskujen ja verensokeritestien kanssa ja kiinnitin paljon huomiota syömiseen.
Lukioaikana Holly väsyi hoitovälinemäärään, jota hänen piti jatkuvasti kantaa mukanaan, ja vatsaan mustelmia jättäviin injektioihin, joita hän tarvitsi päivittäin neljä. Hän ei halunnut enää olla ”se diabeetikko”, ja alkoi syödä enemmän karkkia ja suhtautui kaikkeen aiempaa rennommin.
Ruiskuista insuliinipumppuun ja glukoosinseurantaan
Kun Holly oli 21, hän sai ensimmäisen insuliinipumppunsa, mutta hänen tunteensa olivat ristiriitaiset. Vaikka hän pääsi ruiskuista eroon, hänellä oli nyt laite kiinni kehossaan vuorokauden ympäri. Hänen saamansa pumppumalli tuntui kömpelöltä ja hän tarvitsi lisäksi erillisen verensokerimittarin, eli ylimääräisen laitteen, jota piti kantaa mukana. Pysyäkseen ajan tasalla arvoista hänen piti mitata verensokeri kymmenisen kertaa päivässä.
Holly sai maaliskuussa 2019 mahdollisuuden saada käyttöönsä nykyaikaisemman hoitolaitteen, joka oli tullut saataville Ruotsissa: Tandem t:slim X2 -insuliinipumpun ja Dexcom-glukoosinseurantajärjestelmän. Muutamaa kuukautta myöhemmin hän koki sen suurimmaksi parannukseksi sitten diabetesdiagnoosin.
– Sensorilla varustetun pumpun (SAP, Sensor Augmented Pump) ansiosta minun ei tarvitse käyttää yhtä paljon energiaa diabeteksesta huolehtimiseen ja voin keskittyä elämään elämääni. Näen omat arvoni pumpun näytöltä milloin haluan ja saan varoituksen, jos glukoositaso nousee tai laskee liikaa. Aiemmin verensokerini oli usein hieman liian korkea, koska pelkäsin, että se laskee liikaa, mutta nyt minun ei tarvitse enää pelätä sitä. Teen yhä verensokeritestin aamuisin ja iltaisin, mutta aiempaan verrattuna minulla on paljon vähemmän huolehdittavaa.
Holly haluaa myös tuoda esiin Tandem t:slim X2 -pumpun muotoilun.
– Se on pienikokoisempi ja tyylikkäämpi kuin aiempi pumppuni, ja pystyn halutessani piilottamaan sen melko huomaamattomasti useimpien vaatteiden alle. Uuden pumpun myötä terveystilanteeni on paremmin hallussa. Sen ansiosta suhtaudun tulevaisuuteeni myönteisesti diabeteksesta huolimatta.
Me, Rubin Medicalilla arvostamme sitä, kun käyttäjät jakavat kokemuksiaan. Haluamme kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, että kokemukset erilaisista diabeteksen apuvälineistä ja tyypin 1 diabeteksesta ovat yksilöllisiä ja voivat vaihdella eri ihmisillä. Keskustele diabeteksesi klinikalla, mikä hoito on sinulle paras.
Lue lisää Tandem t:slim X2 -insuliinipumpusta ja tärkeistä turvallisuustiedoista.